Sunday, April 21, 2013

#43000 RejimSuara

assalamualaikum.


hye guys.


maaf lama tak update blog.


*tiup2 sikit,berhabuk sudah*



okay.
mari cerita perihal semalam.


20.4.2013.
2.00 pm- 7.00pm


aku pergi metropoint,kajang.
ada upacara launching buku #43000


#43000 ni apa sebenarnya?
meh tengok ni :






tadaaaa ! ini dia.
43000 merupakan poskod kajang.


seriously dude.
aku bukan orang kajang.
cuma aku sayangkan kajang.


aku mula sayangkan kajang sejak aku menetap beberapa bulan kat kajang dulu.
hanya beberapa bulan,
aku dah jatuh hati dengan KAJANG.


kajang walau tak sesibuk kuala lumpur,
tapi bingitnya kajang mampu buat kau rasa menyampah.
walau tak se gah johor baru,
tapi lampu2 malamnya mampu buat kau terpegun.
percaya cakap aku please.



okay, stop sesi puji memuji.
semalam masa launching,
aku bertentang mata dengan semua budak rejim.
#RejimSuara (twitter)


aku berjinak dengan rejim sejak haritu.
hari hani mesej aku dan mintak aku bg karya.
and aku tanya ''untuk apa?''
dia jawab ''untuk jadi salah seorang penulis buku #43000''
dan aku jawab ''haa,tengoklah nanti. insya Allah kalau banyak masa''



dan of course lah.
masa aku terlebih2 , tak habis pakai.
aku buat lah apa yg aku rasa nak buat.
macam biasa, aku hanya akan buat puisi je manjang.
hihi.


siap je puisi tu, aku sent kat ali.
ali, kepala rejim lah pada pandangan aku.
then he said, okay.
diterima !



jadi, semalam lah launching buku 43000 ni.
buku ni mengisahkan semua kenangan, memori, perasaan, curahan, catatan, puisi, cerpen dan segala yg terpahat tentang kajang.
orang kajang patut bangga dengan buku ni ! :)


semuanya karya perihal kajang.
perihal apa yg berlaku di kajang.
kajang?
yes, KAJANG.


semalam, they performed their own karya.
macam biasa, aku tak.
hahaha. malu mungkin ?
mereka semua berbakat.
tahniah guys !
and thanks to Ali sebab invite aku jd a part of rejim suara.
and thanks to hani, sebab terdetik nak panggil aku take part into this book.
thanks to Allah for giving me strength, ideas and opportunity to be like this.
thanks to mohdkhairi , who always be there for me and support me when my brain was stuck and dysfunctional. thanks baby , i love you !



p/s : sesiapa berminat,sila lah order buku ni. ajak kengkawan lain order sekali tau. rm25 per book,come with bracelet and sticker.



next book : projek konfesi by kerepek pedas and zine #hitamPutih by saya_saiko. tunggu ! :)

Thursday, April 4, 2013

setia

assalamualaikum.


ramai mempertikaikan aku.

mereka kata aku pengkhianat.


mereka kata aku jahat.


mereka kata aku bangang.


mereka kata aku durjana.


mereka kata aku tolol.



aku sadis.



semuanya aku.



tapi mereka harus sedar.



mereka pun buat yg sama.



cuma aku disini masih setia.




setia berdiam diri.




setia bertahan.



aku setia ingin menjaga hati mereka.



aku setia menyimpan semuanya.




sampai bilakah setia ini akan bertahan ?

Wednesday, March 13, 2013

bayar.

assalamualaikum


1 hari nanti,kau akan bayar balik apa yg aku rasa sekarang.



1 hari nanti,kau akan bayar semua air mata aku.



1 hari nnti,kau akan lalu jalan yg aku lalu.



1 hari nnti,kau akan menyesal dgn apa yg kau buat.




1 hari nanti,kau akan hilang apa yg kau rampas dpd aku.



1 hari nnti,akan ada org yg menjatuhkan airmata kau sama macam apa yg kau lakukan terhadap aku.



1 hari nanti,kau akan tahu apa rasanya menanggung sebakul kesakitan, sebaldi keresahan.




1 hari nanti,kau akan nampak betapa susahnya aku cuba utk bangun kembali dpd mimpi hitam.



1 hari nanti,kau akan tebus semua kepahitan aku.


1 hari nanti.
semestinya kau akan bayar semuanya.
semuanya. ini sumpahan aku.

Thursday, February 28, 2013

kawan baik / bestfriend.

assalamualaikum.



apa maksud kawan baik atau bestfriend atau gedik skit, bestfriend forever (BFF)?



kawan baik,
adalah kawan yg sanggup bersama ketika susah atau senang.


kawan baik,
adalah kawan yg boleh menegur kesalahan kita,
boleh bercakap jjur tentang kekurangan kita,
tapi msh menerima kita seadanya.



kawan baik,
adalah kawan yg mampu mengesaat air mata duka kita,
bukan orang yg melahirkan titis airmata dpd mata kita.



kawan baik,
adalah kawan yg boleh mendengar masalah,
dan sedaya upaya mencuba selesaikannya .


kawan baik,
adalah kawan yg tak pernah berkira,
tak kisah bab apa pun, duit,barang, etc.



kawan baik,
adalah kawan yang tegas dalam menasihati,
garang dalam memarahi,
dan penuh kasih sayang dalam merawat hati.


kawan baik,
kawan yang sentiasa menyokong.


kawan baik,
adalah kawan yg sentiasa bertimbang rasa dalam segala benda.


kawan baik,
adalah kawan yg kita merasa tenang apabila bersamanya.


kawan baik,
adalah kawan yg sanggup mengambil, menanggung segala kepahitan dan kesakitan bersama.



kawan baik,
adalah kawan yg akan berkorban demi kebahagiaan kita.
walaupun dia tak rela.



itu lah kawan baik.



jadi,fikirkan.
adakah kita semua tergolong dalam kalangan kawan baik ? :)

Sunday, January 13, 2013

kajang #i've learned



I've learned,
that people may change immediately.



I've learned,
that family must come first before your friends.



I've learned,
that love isn't complete without toleration and determination.



I've learned,
that friends sometimes can be cruel too.
they can become expert backstabbers.



I've learned,
that studying is much easier than working.



I've learned,
that you cannot change the affection of your own mom,
with the affection of other people's mom.




I've learned,
that everyone has their own family problem.




I've learned,
that life isn't complicated, people are.



I've learned,
that medicine sometimes can't really cure your diseases.




and I've learned all that things,
at small town, with gloomy lights.
with emotional-overflow peoples but nice.
with the busy traffic everyday at its town.
with the burger stalls which open more than 12 o'clock in the morning
and with the beautiful sky at night.



there it is,
KAJANG :)

kajang #culprit




aku bukan sombong.
bukan pendendam.


cuma,
aku tak mahu amarahku membuak2 dan menggelegak seperti air panas yg sudah mencapai takat didih 100 darjah celcius.


jika itu terjadi,aku pasti.
aku pasti,
kau akan melecur atau lebih teruk lagi,
terbakar secara hidup2.


aku namakan kau sebagai culprit.
dan kau harus tahu, culprit tu adalah kau.







wahai culprit,
jangan sekali2 kau berani mencabar kesabaran aku yg setipis kulit bawang ini.

Monday, January 7, 2013

peperangan sem 1

assalamualaikum



esok,
bermula perperangan dengan kertas-2 soalan.
esok,7 jan 2013 bermula dengan subjek ekonomi
kata org,ianya subjek membunuh.
aku tak heran !
sebelum paper ni bunuh aku, lebih baik aku bunuh dia dulu.


kemudian, menghadap titas pada 9 jan 2013.
org kata, subjek ni perlukan hafalan sebagai cara belajar.
aku tak minat menghafal.
tapi aku minat menjawab soalan.



pertempuran ketiga diteruskan pada 1o jan 2013.
subjek bisnes.
okay ini paling digeruni.
sebab aku tak minat bisnes.
aku taktahu pun selok belok bisnes.
tapi aku tetap kena menang !




sebelum yg terakhir,
aku berjumpa dengan human communication.
miss farah kata subjek ni ramai org repeat.
and who cares ?
aku taknak repeat.
sekali pun taknak okay .
so,baca baca and baca sampai lebam !




yg terakhir sebelum menang,
subjek office.
ni 1 lagi hal.
aku nak kena menelaah sebijik2 pasal environment dlm office.
prof wan kata jangan ptus harapan.
teruskan usaha smpai berjaya.
dan utk itu, aku mahu cemerlang utk paper ni juga !





semoga peperangan ini dimenangi oleh AKU DAN RAKAN2.
peperangan ini soal hdup mati.
soal masa depan.
hanya dengan ilmu,manusia dipandang tnggi.
hanya dengan ilmu,manusia mngenali penciptanya.
hanya dengan ilmu, perubahan akan berlaku didalam hidup.




ilmu itu penting.
ibarat nyawa dan harta.
FIGHTING ! :)